Cégtörténet

A TÁRSASÁG RÖVID TÖRTÉNETE 

A szerszámgépgyártás Csepelen a Csepel Művek, korábban Weiss Manfréd Művek keretein belül 1929-ben kezdődött. Az első gépek gyártása licenc vásárlások alapján történt, de párhuzamosan elkezdődött a saját konstrukciók kifejlesztése is. Ebben az időszakban a cég radiálfúrógépeket, csúcsesztergákat, konzolos marógépeket valamint célgépeket (különleges megmunkálási feladatokra) kezdett gyártani. 

A 30-as évektől már sorozatban gyártott szerszámgépeket Európába, később ezeket a világ minden tájára exportálta. Ennek eredményeképpen máig mintegy 40000 Csepel szerszámgépet szállított a világ több mint 60 országába. Az elmúlt évtizedek során jelentős know-how, szerszámgépgyártási tradíció, fejlesztési és gyártási tapasztalat halmozódott fel a legkülönfélébb szerszámgépgyártási feladatok területén.

Igen fontos fejlődési lépcsőt jelentett a csepeli szerszámgépgyártásban az NC gépek gyártásának honosítása, a Krupp céggel és az Aachen-i Műszaki Főiskolával együttműködve. Ezen együttműködés keretében épült meg az első NC eszterga és NC marógép, 1965-ben.

Ennek továbbfejlesztéseként 1970-ben megmunkáló központokat fejlesztett ki a gyár. A precíziós gépek területén a fenti fejlesztésekkel párhuzamosan licencet vásárolt az angol Matrix cégtől menetköszörűgépekre, majd saját fejlesztésben kialakította lefejtő eljárással működő fogköszörűgépét.

A saját gyártást kiegészítendő magas színvonalú technológiákat vezetett be olyan kooperációk segítségével, amelyeket ismert cégekkel, mint pl. a Lindner, Kaiser, Burghardt und Weber, SHW és a Klingelnberg cégekkel folytatott.

A csepeli szerszámgépgyár a II. Világháború végétől 1991-ig államosított formában működött, majd 1991 márciusától privatizálásra került. A cég német-magyar közös vállalatként működött tovább Csepel F+K Szerszámgépgyártó RT néven. Másfél év után a vállalatot egy tender keretében az Excel Machine Tools Pte. LTD. Singapore cég vásárolta meg. A szingapúri irányítás alatt a cég a megmunkáló központok gyártását kisebb méretű gépek irányába vitte el. Mind a megmunkáló központok, mind az esztergák területén a szériagyártást helyezte előtérbe. Az anyavállalat azon döntése, hogy a vállalatot a szériatermelés irányába vigye, sajnálatos módon hibásnak bizonyult. Ugyanis olyan árversenyre kényszerítette a leányvállalatot a fejlesztés és munkaerő költségek tekintetében, melyben nem tudta felvenni a versenyt távol-keleti konkurenciájával szemben. 

A 2000-res évek elején kialakult további nehézségek következtében a cég 2006 tavaszán csődöt jelentett. Az Excel Machine Tools Pte. Ltd. Singapore abban az időben már felszámolás alatt állt. A társaság nem mutatott különösebb érdeklődést leányvállalatának Magyarországon zajló tevékenységeire, ami jelentősen megkönnyítette a kialakult válsághelyzet helyi kezelését. Excel Csepel Kft végül a partnereivel csődegyezséget kötött, melynek eredményeképpen a csődeljárás 2006. dec. 2. napján lezárult. A cég tevékenysége ezen időszak alatt is folytatódott, sőt a már korábban ismert, un. rugalmas gyártó rendszerek (FMS) értékesítése kiegészült a TELJES KÖRŰ GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA kidolgozásával.

FEJLESZTÉSEK A PIACI LEHETŐSÉGEK ISMERETÉBEN

A CNC gépek gyártása az utóbbi időszakban jelentősen megváltozott a korábbi kisszériás gyártáshoz képest. A hazai piacon megjelentek a rendkívül alacsony árakkal rendelkező ázsiai gyártású gépek. A nagysorozatú gyártás eredményeként a költségeik igen alacsonyak, így a piaci részesedésük egyre jelentősebb. 

Ennek következményeként Excel Csepel Kft a tevékenységét a jelenleg uralkodó piaci viszonyok szerint alakította: a sorozatjellegű gépgyártást teljes egészében felváltotta a VEVŐORIENTÁLT FEJLESZTÉS ÉS GYÁRTÁS

A piaci igények teljes körű kielégítése érdekében a cég GÉPKÉPVISELET formájában tovább bővítette tevékenységét. 

Termékpalettáján megtalálhatóak mind az egyszerűbb, kedvezőbb árkategóriájú, de kiváló minőséggel rendelkező gépek, mind a bonyolult, magas technológiai igényeknek megfelelő, magasabb árkategóriájú gépek.

A cég termelési palettáján továbbra is megtalálható a BÉRFORGÁCSOLÁS elsősorban járműipari, nagypontosságú és öntvény alkatrészek vonatkozásában.