Cégtörténet

A TÁRSASÁG RÖVID TÖRTÉNETE

A szerszámgépgyártás Csepelen a Csepel Művek, korábban Weiss Manfréd Művek keretein belül 1929‑ben kezdődött. A cég radiálfúrógépeket, csúcsesztergákat, konzolos marógépeket valamint célgépeket (különleges megmunkálási feladatokra) kezdett gyártani. Az első gépek gyártása licenc vásárlások alapján történt, de párhuzamosan elkezdődött a saját konstrukciók kifejlesztése is.

A 30-as évektől már sorozatban gyártott szerszámgépeket Európába, később ezeket a világ minden tájára exportálta. Ennek eredményeképpen máig mintegy 40000 Csepel szerszámgépet szállított a világ több mint 60 országába. Az elmúlt évtizedek során jelentős know-how, szerszámgépgyártási tradíció, fejlesztési és gyártási tapasztalat halmozódott fel a legkülönfélébb szerszámgépgyártási feladatok területén.

Igen fontos fejlődési lépcsőt jelentett a csepeli szerszámgépgyártásban az NC gépek gyártásának honosítása a Krupp céggel és az Aachen-i Műszaki Főiskolával együttműködve. Ezen együttműködés keretében épült meg az első NC eszterga és NC marógép 1965-ben.

Ennek továbbfejlesztéseként 1970-ben megmunkáló központokat fejlesztett ki a gyár. A precíziós gépek területén a fenti fejlesztésekkel párhuzamosan licencet vásárolt az angol Matrix cégtől menetköszörűgépekre, majd saját fejlesztésben kialakította lefejtő eljárással működő fogköszörűgépét.

A saját gyártást kiegészítendő magas színvonalú technológiákat vezetett be a Lindner, Kaiser, Burghardt und Weber, SHW és a Klingelnberg cégekkel való kooperációk segítségével.

A csepeli szerszámgépgyár a II. Világháború végétől 1991-ig államosított formában működött, majd 1991 márciusától privatizálásra került, és Csepel F+K Szerszámgépgyártó RT néven német-magyar közös vállalat lett. Másfél év után a céget egy tender keretében az Excel Machine Tools Pte. LTD. Singapore cég vásárolta meg. A szingapúri irányítás alatt a cég a megmunkáló központok gyártását a kisebb méretű gépek irányába vitte el. Mind a megmunkáló központok, mind az esztergák területén a szériagyártást helyezte előtérbe.

Mindemellett sikerült mind méretben, mind technológia képességekben komplett esztergagép családot kifejleszteni. Új elemként jelenleg speciális forgácsoló gépek gyártása jelent meg, részben külső fejlesztések igénybevételével.

Kiegészítésként bérforgácsolás került fel a termelési palettára, elsősorban járműipari, nagypontosságú és öntvény alkatrészek vonatkozásában.

A cég 1998 áprilisában auditáltatta az ISO 9001 szabványt. Termékeinket minden esetben a fenti szabvánnyal összhangban, minőségi tanúsítványokkal és mérési jegyzőkönyvekkel szállítjuk.

2001-től ISO 14001 minőségi tanúsítvánnyal is rendelkezünk.